Programmeerbaar plastic geld in '98

Javacard, een uitgeklede versie van Java, maakt chipkaarten met meerdere toepassingen mogelijk. Visa gaat deze technologie gebruiken, terwijl Mastercard kiest voor de concurrerende standaard Multos. In 1998 komt het eerste programmeerbare plastic geld beschikbaar.

De slimme chipkaarten met een microcontroller en een besturingssysteem kunnen met behulp van kleine programma's vele functies krijgen. Voor deze kaarten ontwikkelde Suns Javasoft de programmeertaal Javacard, een uitgeklede versie van Java, gericht op programmaatjes voor kleine microcontrollers met enkele KB rom en minder dan 1 KB ram. Een verzekeringsmaatschappij, bank of creditcard-verstrekker bepaalt de functionaliteit van de kaart met eigen Java-programma's.
Het Amerikaanse Schlumberger Smart Cards and Systems heeft al een software-ontwikkelomgeving voor multifunctionele Java-kaarten en werkt aan een gebruiksvriendelijkere versie, het op Java gebaseerde Open Technology Platform. Ook Gemplus uit Californië omarmt Java.
Javacard concurreert met Multos, een besturingssysteem en taal voor chipkaarten van Mondex International. Begin 1998 komen de eerste toepassingen uit, met Mastercard als eerste gebruiker. Aanhangers van Multos zijn ondermeer Motorola, Siemens, Hitachi en Gemplus. Kaarten met Multos en Java zullen niet compatibel zijn. Siemens gaat chips voor Multos maken, maar heeft nu ook een licentie genomen op Javacard.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.