Sony ontwikkelt krachtige DVD

Sony heeft een prototype digitale videorecorder ontwikkeld waarvan de wisbare CD-schijfjes een opslagcapaciteit hebben van 12 gigabyte. Dat is voldoende voor 5,5 uur video met DVD-kwaliteit of 80 minuten hdtv.

Sony denkt dat de wisbare CD-schijfjes van 2,6 Gbyte (DVD-Ram) die nu op de markt komen, een te geringe capaciteit hebben om consumenten te kunnen aanspreken als opname-medium. Op een 2,6 Gbyte DVD-Ram past nog geen anderhalf uur durende digitale (Mpeg2) film.
Dephase-change techniek die Sony gebruikt voor de 12 Gbyte schijfjes is dezelfde als bij DVD-Ram. In beide gevallen zet een diodelaser de polykristallijne (licht reflecterende) of een amorfe (licht absorberende) fase van het recording-materiaal in elkaar om. In het geval van de 12 Gbyte-recorder gebruikt Sony een groen-blauwe laser. De straal van deze laser is tot een kleiner vlekje te focusseren dan de rode laser die in de DVD-Ram-spelers zit. Sony slaagde er begin vorig jaar al in om een groen-blauwe laser te produceren. Het is nu gelukt om het vermogen op te voeren van 1 tot 20 milliwatt, voldoende om het recording-materiaal op het medium te smelten. Sony wil de speler in 2000 op de markt brengen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.