Pentium Pro met tweede-niveau cache

Intels zevende generatie processor, Merced, zal niet voor 1999 het licht zien. Het ontwerp van de chip is dermate omvangrijk dat hij niet in de productiestraat kan worden vervaardigd die Intel voor volgend jaar op stapel heeft staan (0,25 micron).

Pas in 1999, als de volgende technologie (0,18 micron) uitkomt, past Merced op een stukje silicium ter grootte van een postzegel.
Intel stilt de honger van zijn klandizie met meer smaken van zijn zesde generatie microprocessoren. Voor de professionele markt introduceert de chipfabrikant uit Santa Clara nu een Pentium Pro met een tweede-niveau (L2) cache-geheugen van 1 Mbyte. De Pentium Pro ondersteunt systemen met vier en meer processoren. Intel positioneert de nieuwe Pentium Pro voor zwaarbelaste webservers en databanken.
Net als bij de allereerste Pentium Pro ligt de 1 Mbyte L2 cache naast de processor in een keramische module. Zit de benodigde informatie in de L2 cache dan kan de processor daar twee tot tien keer sneller over beschikken dan wanneer de data van het werkgeheugens of de harde schijf moet worden opgehaald. De module van de Pentium II bevat een L2 cache (512 Mbyte), maar de bus die de communicatie tussen Sram-geheugen en processor regelt is trager.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.