Europese isp's organiseren lobby

Uit angst voor nieuwe belastingen en wetten richten Europese Internet-serviceproviders (isp's) een internationale lobbygroep op.

Tot nu toe hebben zes nationale vertegenwoordigers van isp's - uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië - zich verenigd in dezeEuro Ispa (Internet Service Providers Association).
De isp's voelen zich meer en meer bedreigd door internationale kwesties als bittax, wettelijke aansprakelijkheid, auteursrechten en Internetregulering.
De bittax is voorlopig van de baan. De Europese Commissie besloot onlangs geen belasting te heffen op de hoeveelheid data die via publieke computernetwerken wordt verzonden. Reanimatie van dit wetsvoorstel wordt echter niet uitgesloten.
Steeds vaker wordt gevraagd om regulering van het Net, ondermeer om auteursrechten te beschermen. Een aansprakelijkheidsregeling is hiervoor een eerste vereiste. Volgens de politiek is die verantwoordelijkheid van toepassing op isp's. Deze 'publiceren' immers al het materiaal dat op Internet verschijnt. De isp's vinden zichzelf slechts doorgeefluik. Ze controleren de informatiestroom niet, en kunnen dat ook niet, alleen al vanwege de omvang van dat dataverkeer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.