Net-naambeheerders blunderen

Internic (Internetwork Information Center), de voornaamste beheerder van domeinnamen van het Web, maakte vorig weekend weer de sites van enkele bedrijven ontoegankelijk. Een simpel schoonmaakprogramma met een fout erin wiste drie domeinnamen, waardoor de bijbehorende bedrijven geheel van Internet waren afgesneden.

Het probleem ontstond zaterdag. De slachtoffers merkten het op na een stortvloed van teruggekaatste e-mail. Zondagavond was alles weer hersteld, vooral dankzij een hardnekkige klant van Internetprovider Webcom, één van de slachtoffers. De klant rammelde de hele zondag aan de gesloten deuren van Internic - een helpdesk buiten kantooruren ontbreekt namelijk - tot het bedrijf eindelijk reageerde.
De naambeheerders van het Web blunderden vaker de afgelopen tijd. Network Solutions, het moederbedrijf van Internic, ontving begin juli een fax, ogenschijnlijk van Webcom, met het verzoek om Webcoms domein te wissen. Dat gebeurde prompt. De flater werd hersteld voordat de gevolgen ernstig waren.
Zes weken geleden wiste een systeembeheerder van Internic een bestand met tientallen domeinnamen. De computer waarop dit gebeurde waarschuwde voor de gevolgen. De man negeerde dat, en die beslissing ontregelde grote delen van Internet voor langere tijd. De routeringsservers op het Net halen bij Internic de naambestanden om het verkeer te kunnen dirigeren. Dergelijke computers verzorgen de vertaling van de naam van een website naar de getallen van het bijbehorende Internet Protocol-adres. De getroffen sites waren onvindbaar. Doordat deze naambestanden continu gekopieerd en gespiegeld worden, verspreidde de fout zich als een virus.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.