Personal Java valt Windows CE aan

Sun heeft de specificaties van Personal Java bekend gemaakt, samen met een lijst licentienemers. Dit besturingssysteem beslaat slechts 2 megabyte aan vast geheugen en 1 tot 2 Mbyte werkgeheugen.

Sun streeft ernaar om dat terug te brengen tot 1 Mbyte rom en 512 kbyte ram. Personal Java is bedoeld voor bijvoorbeeld pda's (personal digital assistant) en webtelefoons. Daarmee is het een directe tegenstander van Windows CE.
Met Java-versies voor chipkaarten en netwerk-apparaten als webtelefoons brengt Sun nu Java-smaken uit voor de oorspronkelijk beoogde markt: consumentensnufjes. Ook Windows CE is bestemd voor consumenten-apparatuur. Windows CE draait al op pda's van Philips en Casio en heeft minimaal 4 megabyte werkgeheugen nodig. Deze week maakten Alcatel Alsthom, Northern Telecom en Samsung bekend dat ze een licentie op Personal Java nemen.
Direct na het bekendmaken van de specificaties kwam er kritiek: software-ontwerpers zouden geen invloed hebben op het op tijd vrijmaken van het werkgeheugen. Dat zou veeleisende applicaties kunnen vertragen. De laatste tijd rijzen veel vragen over de traagheid van Java vergeleken met andere object-georiënteerde talen. Onderzoek wijst steevast uit dat Java zo'n twee tot veertig keer trager is dan vergelijkbare programma's die zijn ontworpen in C++.
Naar verwachting brengt Sun deze maand ook nog Embedded Java uit, bestemd voor ingebouwde elektronica voor printers, auto-elektronica en dergelijke. In de Amerikaanse elektronicapers is kritiek te vinden op Suns buitensporige licentie-prijzen. Bij afname zouden klanten 250 duizend dollar op tafel moeten leggen, waarna ze ook nog eens driehonderdduizend dollar per jaar en één tot twee 2 dollar per product moeten betalen voor het Embedded Java OS, dat 256 kbyte in beslag neemt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.