Motorola laat Apple vallen

Wat al langer verwacht werd, is nu gebeurd: Motorola heeft officieel bekend gemaakt te stoppen met de ontwikkeling van de StarMax-lijn van Macintosh compatibele PC's en van de Power PC-chips, die gebruikt wordt in de Apple-computers en Mac-klonen.

De stap komt na Apple's overname van klonenbouwer Power Computing, waarmee het bedrijf bijna de volledige controle krijgt over het licentie-beleid in de Mac-markt. Uitputtend overleg met Apple over de hierdoor onstanen situatie heeft niets opgeleverd.
Met name Apple's beslissing geen ondersteuning te gaan bieden aan het Common Hardware Reference Platform (Chrp) van Motorola, is voor de chipbakker de aanleiding geweest de nu genomen stap te zetten. Chrp-chips zouden de prijzen van de Mac en Mac-klonen aanzienlijk hebben kunnen doen dalen, omdat gebruik gemaakt kon worden van goedkope standaard componenten.
Motorola zal bestaande StarMax-modellen en Power PC-chips blijven produceren "zolang er vraag naar is". Er worden echter geen nieuwe producten voor de Macintosh ontwikkeld. De eerste op Chrp-gebaseerde Mac-kloon, de StarMax 6000, die deze maand aangekondigd zou worden, zal dan ook niet in productie genomen worden.
Ondanks het feit dat Motorola miljoenen dollars heeft gestoken in het Mac-platform (alleen al aan Chrp is - in goede samenwerking met Apple - drie jaar gewerkt) zal het geen financiële compensatie bedingen bij Apple.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.