Worldcom en AOL kopen Compuserve

Online-dienstverlener Compuserve is via een ingewikkelde constructie verkocht aan Worldcom en America Online. De Internet-landkaart is daardoor ingrijpend veranderd. De twee bedrijven worden de grootste spelers in cyberspace.

Kort nadat meerderheidsaandeelhouder H&R Block Compuserve opnieuw in de etalage zette, zijn nu kopers gevonden. Er is een voorlopige, meerlagige constructie opgezet, die het Amerikaanse ministerie van Justitie nog moet goedkeuren. Allereerst doet verzekeraar H&R Block voor een aandelenruil ter waarde van 1,2 miljard dollar Compuserve van de hand aan Worldcom. Het telecommunicatiebedrijf uit Jackson, Mississippi (omzet 1996: 4,5 miljard dollar) verkoopt op zijn beurt alle 2,6 miljoen Compuserve-abonnees door aan American Online (AOL) in ruil voor 175 miljoen dollar aan contanten plus Advanced Networks and Services Communications. Dit is de AOL-divisie die geavanceerde Internetdiensten aan grote ondernemingen levert. Ook is overeengekomen dat Worldcom de komende vijf jaar optreedt als netwerkdienstverlener voor AOL. Worldcom behoudt zelf Compuserve Network Services, die diensten levert aan de zakelijke markt. Deze tak voorziet ondernemingen van bedrijfsbrede netwerken en snelle verbindingen met Internet.
De overnames versterken vooral de positie van UUnet, naar verluidt 's werelds grootste Internet-provider en dochteronderneming van Worldcom. Vorige week werd bekend dat de Nederlandse Internet-provider NLnet onderdeel is geworden van UUnet. NLnet wil via het wereldwijde glasvezelnetwerk van Worldcom Internet-telefoondiensten aanbieden in Nederland.
Voor AOL geldt de acquisitie van Compuserve's Interactive Services Division als een versterking van zijn positie op de consumentenmarkt. De online-dienst wordt zes maal groter dan Microsoft Network. De Internet-dienstverlener neemt niet alleen de Compuserve-abonnees over, waardoor het totale aantal op 11 miljoen uitkomt, maar ook het communicatienetwerk en ruim honderdduizend extra modems. De kans op overbezetting van het netwerk wordt daardoor kleiner, iets wat AOL een paar maanden geleden nog danig parten speelde. Compuserve zal voorlopig als zelfstandige dienst van AOL voortbestaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.