Intel gooit zich helemaal op MMX

In grote haast drukt Intel de MMX-standaard door. Pentiums zonder deze uitgebreide x86-instructieset worden niet meer gemaakt. Voor de tweede helft van volgend jaar staan Pentium II-processoren met een nieuwe MMX2-instructieset op stapel.

Intels huidige topprioriteit is het doordrukken van MMX, de technologie waarmee de Pentium-processoren beter met multimedia uit de voeten kunnen. Vorige week is de productie van Pentiums zonder MMX gestopt. Analisten verwachtten tot voor kort dat Intel deze stap pas eind dit jaar zou zetten. MMX-chips kosten immers twee keer meer, en bovendien zou Intel niet aan de vraag naar Pentiums met MMX kunnen voldoen.
Verder loopt de chipfabrikant zich warm voor een grote capaciteitsuitbreiding voor de 300 MHz Pentium II. Behalve in werkstations en servers zullen deze chips in 1998 opduiken in PC's en notebooks. Ze zijn dan in kloksnelheden tot 333 MHz verkrijgbaar. In de tweede helft van volgend jaar komt er bovendien een Pentium II met uitgebreide MMX-instructieset, MMX2. Deze technologie moet de tekortkomingen van MMX opheffen. Alles wat een hogere nauwkeurigheid dan 16-bits nodig heeft, zoals ruimtelijke structuren en AC-3 audio (de standaard voor DVD), kan niets met MMX.
Intel werkt met tien bedrijven aan het ontwerp van software voor de decompressie van digitale video en AC-3 audio. Ook software voor videovergaderen en modems staan op het programma.
Onlangs is de langverwachte Pentium met MMX voor notebooks in de nieuwe 0,25 micron productietechnologie geïntroduceerd. De 200 en 233 MHz-versies verbruiken 3,4 en 3,9 watt. Een 166 MHz Pentium verstookt 7,7 watt in draagbare computers. De draagbare versie van de Pentium II komt begin 1998 uit en verbruikt 8 watt. Dat laat weinig speelruimte over voor de rest van het systeem, terwijl er tegelijkertijd een aantal 'hete' chips bijkomt. Sommige bronnen menen dat de AGP-chips (Accelerated Graphics Port), die midden volgend jaar in notebooks worden opgenomen, ook 2 watt verbruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.