Getronics aast op Noorse Ark

Getronics slaat haar vleugels verder uit in Scandinavië door een bod op het Noorse IT-concern Ark. Als het Getronics lukt een meerderheidsbelang van 75 à 80 procent te verwerven, kost dat Nederlands grootste onafhankelijke IT-onderneming 250 miljoen gulden.

Het bod komt als een verrassing omdat de beurs ervan uitging dat Getronics' goed gevulde oorlogskas nodig is voor de eventuele overname van Roccade. Nu de resultaten van Roccade verbeteren en IBM als medekandidaat moet worden afgetroefd, werd aangenomen dat andere grote overnames voorlopig niet aan de orde zijn.
Amsterdamse beurskringen twijfelen nu aan de kansen van Getronics op Roccade. Overname van beide ondernemingen zou een te zware financiële belasting betekenen. Getronics' eerste reactie luidt dat het bod op Ark geen consequenties heeft voor Roccade. Als Roccade duur wordt, behoort uitgifte van nieuwe aandelen Getronics tot de mogelijkheden.
Getronics wil minstens 60 procent van Arks aandelen in handen krijgen. Het bezit al bijna 45 procent. Met Ark is afgesproken dat een nieuwe onderneming zal worden opgericht waarin Getronics zijn Scandinavische IT-activiteiten onderbrengt. Getronics-dochter Cinet, die werkt in Noorwegen en Denemarken, fuseert daarvoor met Ark. Ark-topman Jan-Erik Standahl wordt directeur van de nieuwe onderneming. Deze gaat in Noorwegen behoren tot de grootste op gebied van systeemintegratie. Ark zelf heeft een leidende positie op het netwerken. Dochter Skrivernik Data is gespecialiseerd in de Unix-markt. Ze heeft een aandeel van 50 procent op de Noorse markt voor werkstations. Verder werkt Skrivernik nauw samen met Sun Microsystems. Ze ontwikkelt veel in Java voor NC's en Javastations.
Ark behaalde met 349 werknemers over de eerste helft van dit jaar een omzet van 507 miljoen Noorse kroon (ongeveer 136 miljoen gulden) en een winst voor belastingen van 31,5 miljoen kroon (8,4 miljoen gulden). Dat was fors meer dan in dezelfde periode van 1996.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.