Java-strijd ontaardt in guerrilla

De strijd om programmeertaal annex besturingssysteem Java lijkt uit te lopen op een oorlog die met guerrilla-tactieken wordt uitgevochten. Op 11 september eisten Microsoft, Compaq, Intel en Digital in een open brief dat Sun Java vrijgeeft als openbaar bezit.

Microsoft en Sun beschuldigen elkaar van leugens, publiciteitsstunts en malafide Java-praktijken.
De groep dreigt impliciet met een boycot van Suns product door het steunen van Microsofts alternatief Activex. Sun dreigt met het intrekken van de licentie voor het gebruik van Java in Microsofts software. Microsoft schendt bijna het licentie-contract, zo stelt Sun. Het onderzoekt nu het gebruik van Java in Microsofts Internet Explorer 4, die deze week uitkomt.
Microsoft meent dat Sun niet in staat is om Java als een industriestandaard te beheren. Vandaar ook het 'verzoek' om de programmeertaal uit handen te geven aan de International Standards Organisation (ISO). Sun zal volgens Microsoft niet uit zichzelf tegemoetkomen aan de ISO-vereisten.
Ondertussen behandelt de ISO een verzoek van Sun-dochteronderneming Javasoft om erkend te worden als officiële standaardbeheerder van de omstreden programmeertaal. De internationale organisatie neemt binnen 45 dagen een definitieve beslissing. Mocht het verzoek worden afgewezen, dan gaat Sun op eigen houtje verder met de ontwikkeling van Java. Het zegt de rechten op de merknaam hoe dan ook niet op te geven. "Wij zullen dat pas overwegen als Microsoft zijn Windowsapplication programming interface geheel vrijgeeft", zegt Sun-president McNealy.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.