Portfolio-samensteller gaat erp domineren

Professionele dienstverleners zijn na de eeuwwisseling de belangrijkste spelers op de markt voor erp-software (enterprise resource planning). Dit blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Forrester.

Deze dienstverleners bieden specifieke, samengestelde en geïntegreerde software aan van verschillende leveranciers. Ze verkopen, implementeren en ondersteunen deze producten. Naast de grote systeemhuizen kunnen van de softwareleveranciers alleen Oracle en Sap die rol van 'portfolio-samensteller' vervullen.
De oude strategieën van software-ontwikkelaars zijn mislukt. Bedrijven als Sap probeerden alle functionaliteit zelf te ontwikkelen en geïntegreerd uit te brengen. Dat leidde tot beperkte flexibiliteit. Ze konden niet alle nieuwe ontwikkelingen, zoalssupply chain management, in de productontwikkeling opnemen. Daarop volgde de componenten-aanpak: op basis van wensen van de klant systemen samenstellen met modules van verschillende leveranciers. Dat leidde tot eindeloze implementatietrajecten en moeizame ondersteuning van meerdere dienstverleners.
Gebruikers willen één of meer primaire softwareleveranciers, geïntegreerd en ondersteund door één dienstverlener: de portfolio-samensteller. De macht van bedrijven als Baan, Peoplesoft, JD Edwards en SSA neemt daardoor af. Zij specialiseren zich verder op hun sterke punten. Oracle heeft één van de grootste adviesorganisaties ter wereld en kan die nieuwe rol wel vervullen. Sap groeit harder als dienstverlener dan als software-ontwikkelaar en kan ook portfolio-samensteller worden. Baan is te klein om mee te doen.
Het fenomeen van bedrijfseigen middleware en api's (Application Program Interfaces) verdwijnt. Softwarebedrijven moeten vóór 1999 voor een architectuur kiezen op basis van Oracle- of Sap/Microsoft-technologie. Kpmg en Moret Ernst & Young kiezen voor Oracle (gebaseerd op Network Computing Architecture en Corba). Andersen, Deloitte & Touche en EDS gaan de kant op van Microsoft en Sap (gebaseerd op Dcom en Bapi's). Geen van de architecturen zal domineren. Portfolio-samenstellers stellen voor diverse verticale industrieën oplossingen samen en verkopen en implementeren die. De erp-leveranciers en de dienstverleners gaan in dit nieuwe marktmodel nauw samenwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.