Stopcontact legt verbinding met Internet

Het Canadese Nortel en het Britse Norweb hebben een technologie ontwikkeld die toegang tot Internet geeft via het stopcontact. Het elektriciteitsnetwerk zou dankzij deze technologie een doorvoersnelheid van 1 megabit per seconde bieden.

Deze ontwikkeling kan flinke gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van elektriciteitsbedrijven. Die richten zich tot nu toe op het aanbieden van alternatieve diensten, zoals Internet via de kabel. Als ze het elektriciteitsnetwerk kunnen gebruiken, zouden de kosten voor de infrastructuur 30 tot 50 procent lager zijn dan bij alternatieve verbindingen.
Het Nederlandse telecommunicatiebedrijf Enertel toont interesse, maar is sceptisch over de commerciële toekomst van de technologie. Concurrent PTT Telecom ziet er wel wat in. Een woordvoerder verwijst naar succesvolle proeven met kabelmodems als bewijs voor de technologische mogelijkheden en snelle veranderingen.
De nog naamloze technologie is afgelopen woensdag gepresenteerd door Nortel en Norweb, die de afgelopen drie jaar aan de ontwikkeling ervan werkten. Het afgelopen jaar heeft de techniek zich in de ontwikkellaboratoria van beide bedrijven al bewezen. Medio volgend jaar starten proeven in tweeduizend huishoudens in het noordwesten van Engeland. Na succesvolle afsluiting daarvan wordt het systeem geïmplementeerd in Groot-Brittannië, Europa en Azië. Noord-Amerika moet nog onbepaalde tijd wachten, omdat de infrastructuur afwijkt van die in Europa.
De technologie gebruikt een signaleringsschema om de data te scheiden van de storing van de elektriciteitsstromen. Hierdoor kunnen gebruikersonline zijn terwijl ook stroom voor het lichtnet wordt geleverd. Glasvezelkabels verzorgen het dataverkeer tussen de huizen en speciale subcentrales. Deze tussenstations zijn gekoppeld aan een centraal schakelstation, dat tweehonderd verbindingen tegelijkertijd kan bedienen op hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Nortel beweert dat de bandbreedte met insteekkaarten valt op te waarderen tot een minimumsnelheid van 500 megabit per seconde. De hoofdvoordelen van Internet-via-het-stopcontact zouden zijn: snelheid, algemene verkrijgbaarheid, continuïteit van de verbinding en lage kosten (325 dollar voor een speciale PC-kaart, die authentificatie en beveiliging afhandelt).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.