Intel zet Merced neer als 'alleskunner'

Intel heeft de eerste details bekend gemaakt van Merced, de zevende-generatie microprocessor waaraan het bedrijf samen met Hewlett-Packard werkt. Intels eerste 64-bits processor zal een manusje-van-alles zijn.

Hij kan zowel digitale televisie als professionele computertoepassingen behappen en blijft tegelijkertijd compatibel met de x86-instructieset.
Dat wil Intel bereiken met wat ingewijden aanduiden als een vliw-architectuur (very long instruction word). Merced deelt zijn lange-instructies op in een groot aantal parallel verwerkbare brokken. IBM gebruikt deze architectuur eveneens in een nieuwe Java-processor. Ook de Trimedia-processor, waarmee Philips zijn digitale televisie van de toekomst bouwt, heeft een vliw-architectuur. In de huidige Pentium-chips zorgt MMX voor de opsplitsing van één 32-bit instructie in twee of vier parallel verwerkbare delen. Merced zal naar analogie 64-bits multimedia-instructies verwerken. Daarmee positioneert Intel de chip voor een PC die tegelijkertijd een digitale televisie is.
Merced zal betere prestaties leveren in drijvende-komma-bewerkingen, iets waar Intels processoren altijd zwak in zijn geweest. Hiermee zal de chip voor intensieve toepassingen, zoals wetenschappelijk rekenen en elektronica-ontwerp, inzetbaar zijn.
Hoe Merced compatibel zal zijn met de x86-instructieset is nog onduidelijk. De chip rolt pas in 1999 van de band.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.