IBM biedt vertrekpremie aan

IBM schrapt momenteel veel functies door werknemers de mogelijkheid te bieden zich uit te laten kopen. Het bedrijf ontkent dat het gaat om een grootscheepse reorganisatie, maar omschrijft de activiteiten als 'normaal onderdeel van een veranderende bedrijfsvoering'. Volgens een woordvoerder telt IBM eind dit jaar meer werknemers dan begin 1997.

Afhankelijk van het aantal dienstjaren kan een werknemer een vertrekpremie krijgen die varieert van acht weken salaris tot een halfjaarsalaris plus een ziektekostenvergoeding en 2500 dollar voor het volgen van om- of bijscholingscursussen. De regeling is alleen bedoeld voor mensen die niet meer kunnen voldoen aan de eisen die aan hun functie worden gesteld, aldus IBM. Sommige functies zijn overbodig geworden, omdat de nadruk bij het bedrijf meer en meer op dienstverlenende activiteiten komt te liggen.
Ook in Nederland is merkbaar dat de dienstverlenende tak belangrijker wordt. Hier zal echter nauwelijks gebruik worden gemaakt van de regeling, zo verwacht een zegsman. "Wij kunnen dit jaar zeker zo'n driehonderd nieuwe medewerkers gebruiken. In eerste instantie proberen we medewerkers te herplaatsen door middel van scholing. Daarnaast wordt er binnen onze organisatie viajob rotation al veel met functies geschoven. Medewerkers zijn daardoor flexibel inzetbaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.