Centrale systemen zijn weer in trek

Centraal georganiseerde informatiesystemen komen weer in de mode. De adviesorganisatie Organisation and Technology Research (OTR) signaleert het begin van een nieuwe trend. De enkele, 'uit een stuk steen' opgebouwde informatiesystemen van weleer worden in het algemeen echter niet meer herschapen.

Technologische ontwikkelingen maken een zekere centralisatie aantrekkelijk. Deze tendens bleek tijdens een nationaal forum, georganiseerd door OTR Group. De behoefte aan een consistente infrastructuur zet bedrijven aan een centrale eenheid te vormen of op te bouwen. Een tweede stimulans is kostenbeheersing. Bedrijfseenheden moeten niet uiteenlopende oplossingen voor hetzelfde probleem ontwikkelen. Het inzicht groeit dat het optimale budget per bedrijfseenheid niet zaligmakend is.
Zowel het algemeen management als de IT-afdeling neigen naar centralisatie. Bedrijfseenheden krijgen oog voor de mogelijkheden van nieuwe technologie en hebben geleerd dat IT moeilijk te beheren is. De IT-afdeling probeert bij elke algehele reorganisatie meer centralisatie af te dwingen.
Hoe sterker gedecentraliseerd is, des te moeilijker is het om terug te gaan. Een stuurgroep van directeuren van elk bedrijfsonderdeel kan centralisatie het best voor elkaar krijgen. Zij zorgen voor de afstemming tussen de algemene bedrijfsstrategie en de centrale automatiseringsstrategie - welke methode ook wordt gevolgd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.