Accountants dringen door in IT-wereld

De aangekondigde fusies in de accountancywereld zetten de verhoudingen in de automatiseringsmarkt op zijn kop. De nieuwe grootmachten Kpmg/Moret Ernst & Young en Coopers & Lybrand/Price Waterhouse storten zich op groeimarkten als management-advies en uitbesteding.

Dat is de verwachting na de bekendmaking van de fusieplannen. De grote IT-bedrijven kijken voorlopig de kat uit de boom.
De mondialisering van het bedrijfsleven is de belangrijkste beweegreden achter de samensmeltingen. Van accountants wordt verwacht dat ze ondernemingen overal kunnen ondersteunen, op IT-, juridisch en fiscaal gebied. Door te fuseren bundelen de accountants hun kennis. Jan de Hartog, bestuursvoorzitter van Moret, Ernst & Young, liet inDe Volkskrant weten dat het hele automatiseringsproces van bedenken, bouwen en operationeel houden in één bedrijf ondergebracht zou kunnen worden. Price Waterhouse heeft al een belang van 25 procent in Origin genomen.
Gartner Group meldt dat de gezamenlijke omzet van Kpmg en Ernst & Young op IT-gebied vorig jaar bijna drie miljard dollar bedroeg. Bij de twee firma's werken in totaal zeventienduizend IT-specialisten. Zij hebben samen een sterke positie in de automatisering van administratieve processen in de financiële sector, overheid en de industrie. Ernst & Young beschikt over veel Sap-expertise, en Kpmg is sterk in Oracle- en Peoplesoft-implementaties. Daarnaast investeren de organisaties veel in Internet-dienstverlening en in het delen van kennis.
Toch letten bedrijven als IBM, EDS, CSC en Andersen Consulting voorlopig meer op elkaar. Woordvoerder Walter van het Hof van IBM erkent dat de grenzen steeds dichter bij elkaar komen. "Maar accountancybureaus bewegen zich op een hoger abstractieniveau, gericht op organisatie-advies. Wij bieden complete oplossingen aan en hebben daarvoor alle kennis in huis. Zelfs onderzoek en ontwikkeling." Ook Fred Geerts, directeur Andersen Consulting Nederland, denkt op basis van jarenlange investeringen in opleidingen en technologieën een voorsprong te hebben op accountantskantoren. De combinatie automatisering en consultancy beschouwt hij "als een succesformule die veel navolging zal krijgen."
IT-dienstverleners CSC en EDS merken nog niets van toenemende concurrentie bij het binnenhalen van grote uitbestedingsopdrachten. Marc Okker, zegsman van CSC, vraagt zich af of de accountantskantoren op korte termijn de "link tussen bedrijfsprocessen en IT waterdicht kunnen maken." Beide bedrijven hebben reeds ervaring in het overnemen van adviesbureaus die zich richten op strategische dienstverlening. CSC bijvoorbeeld heeft een jaar of vier geleden Index overgenomen en EDS in 1995 AT Kearney.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-10-28T00:00:00.000Z Redactie Computable