Wang streeft naar overname Olsy

Wang Laboratories en Olivetti bevestigen dat ze onderhandelingen met elkaar voeren over Olsy, de divisie voor computerdiensten van de Italiaanse hardwarefabrikant. Wang wil Olsy overnemen en daarmee zijn omvang verdubbelen.

De Olivetti-divisie verschaft op dit moment werk aan ongeveer twaalfduizend mensen en behaalt een jaarlijkse omzet van 2,6 miljard dollar. Dit bedraagt ruim 60 procent van Olivetti's jaaromzet.
Wang begon ooit als een producent van middelgrote computers, maar richt zich tegenwoordig meer op IT-dienstverlening en zoekt daarvoor uitbreiding in het buitenland. De nu lopende gesprekken behelzen een fusie van Wang met de Olsy-tak, waarbij Olivetti een meerderheidsaandeel krijgt in de zo ontstane combinatiefirma. Bovendien zou Olivetti overwegen een belang van 20 procent in Wang te nemen. Beide bedrijven hadden geen commentaar op dit laatste bericht.
Analisten verwachten dat de overeenkomst volgende maand wordt afgerond en dat Olsy zeshonderd- tot zevenhonderd miljoen dollar opbrengt. De nieuwe dienstverlener die hieruit ontstaat, genereert een geschatte jaaromzet van 4,5 tot 5 miljard dollar. Olivetti praat ook met bedrijven over de verkoop van zijn Lexikon-divisie voor kantoorapparatuur. Hierbij zou ondermeer US Xerox betrokken zijn.
Terwijl de onderhandelingen nog lopen, heeft Olivetti het mes gezet in de organisatie. Zo'n 1650 Italiaanse medewerkers worden op straat gezet, waarvan negenhonderd bij Olsy, driehonderd bij Lexicon en de resterende 450 bij het moederconcern. De onderneming bevindt zich al jaren in de hoek waar de klappen vallen. Sinds 1990 lijdt het voortdurend verlies en heeft het zijn personeelsbestand ingekrompen van 54 duizend naar 23 medewerkers. De helft van de ontslagen zijn in Italië gevallen. Na de nieuwste ontslagronde zullen er nog tienduizend Italiaanse medewerkers overblijven. Van een hecht IT-bedrijf is allang geen sprake meer. Olivetti is veranderd in een holding die uit diverse sub-holdings en dochtermaatschappijen bestaat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.