Industrie onderschat kracht consumenten-elektronica

De digitale revolutie bij de consumenten-elektronica zal veel invloed hebben op het bedrijfsleven en de informatiesystemen die daar functioneren. De gevolgen van digitale televisie, GSM-telefonie, DVD, set-top boxen, thuiscomputers en dergelijke worden doorgaans zwaar onderschat.

Dit stelt het adviesbureau OTR Group in een rapport over de radicale veranderingen die geavanceerde consumenten-elektronica zal veroorzaken. De meeste organisaties krijgen hiermee te maken. Vooral op verkoop- en marketinggebied verandert veel. De onderzoekers stellen vast dat weinig organisaties hierop zijn voorbereid. Tot voor kort bleef de betekenis van elektronica als televisies en autoradio's ook beperkt tot de functies waarvoor ze dienden. Veel nieuwe consumenten-elektronica is gemakkelijker te bedienen en biedt meer mogelijkheden dan de producten die het bedrijfsleven traditioneel gebruikt. Deze ontwikkeling gaat aan veel managers voorbij.
Het onderzoek vond plaats onder ongeveer tweehonderd IT-managers bij grote Europese ondernemingen en 150 aanbieders van technologie. OTR concludeert dat consumenten-elektronica aanzet tot veranderingen in de manier waarop ondernemingen commercie bedrijven. Ook verandert het gebruik van IT. Elke onderneming krijgt met de digitale revolutie te maken, en sommige gaan eraan ten onder. De voornaamste technieken waar OTR op doelt zijn: smartcards, de thuiscomputer, netwerken naar de woning, mobiele computers, set-top boxen, auto-elektronica, spraakherkenning en stemsynthese, en 'platte beeldschermen'. Dankzij deze technieken komen nieuwe kanalen tot stand, die ook de tot voor kort moeilijk bereikbare consumenten zullen aanspreken. Goedkope producten zijn langs elektronische weg te koop. Tussenschakels verdwijnen.
Vooral aan de set-top boxen die de televisie als monitor gebruiken, wordt een gouden toekomst toegedacht. Consumenten zien die meer als deel van hun televisiesysteem dan als computer. De functies lijken echter sterk op die van de PC. De 'huizen van de toekomst' bevatten een aantal intelligente apparaten. Deze hebben 'interfaces' die ze van afstand afleesbaar en bedienbaar maken. De set-top box staat met die apparaten in verbinding, waarschijnlijk via een radio lan.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.