Microsoft ligt steeds meer onder vuur

De klachten over de handelwijze van Microsoft blijven toenemen. De aanklacht die het Amerikaanse Ministerie van Justitie in oktober indiende lijkt andere partijen te stimuleren om de praktijken van de onderneming aan de kaak te stellen.

Een Japanse handelscommissie kondigde een onderzoek aan naar het bolwerk van Gates. Daarvoor nog boog de Europese Commissie zich over de vraag of Microsoft zich aan de anti-monopoliewetgeving houdt. Vorige week kwam de zaak-Microsoft, hoewel die niet op de agenda stond, aan de orde in een hoorzitting van de Amerikaanse senaat.
Volgens senator Orrin Hatch bestaat er voldoende bewijs om aan te tonen dat Microsoft de wetgeving met voeten treedt en PC-fabrikanten dwingt om de Microsoft Explorer op de machines te installeren. Dat zet concurrent Netscape op achterstand. De voorzitter van de juridische senaatscommissie Hatch vertelde na afloop van de hoorzitting dat er grote bezorgdheid bestaat over Internet-dominantie door Microsoft.
Woordvoerders van de softwarefabrikant verklaarden dat concurrenten de hoorzitting hadden gebruikt om onjuistheden de wereld in te helpen. Een aanbod van Microsoft om te getuigen werd eerder door de commissie afgewezen, omdat het onderwerp niet op de agenda stond. De staat Texas heeft Microsoft vorige week eveneens voor de rechter gedaagd. Volgens de staat heeft de onderneming ingegrepen in een onderzoek naar Microsofts dominantie in de computerindustrie. Het bedrijf zou clausules in contracten hebben opgenomen waardoor fabrikanten eerst Microsoft op de hoogte moeten stellen voordat ze informatie verschaffen aan de onderzoekers. De zaak dient op 24 november.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.