Panel: geen problemen met IPv6

Computable vroeg het panel of zij al over zijn op IPv6. Dat het is het merendeel nog niet. Toch verwacht bijna niemand problemen met de overgang en ook de noodzaak is er nog niet.


Mark Baars (36), Tilburg, Systeembeheerder en software developer, Woningstichting Palissade

We zijn nog niet over naar IPv6, maar bij de aanschaf van nieuwe hardware let ik er wel op. Ik ben geen IPv6-specialist maar geloof dat, zelfs wanneer de ISP's migreren, dat niet zo veel invloed zal hebben op LAN's.
De nieuwe besturingssystemen hebben IPv6 enabled by default, de hardware is voorbereid, dus ik verwacht dat de overgang vrij soepel zal verlopen.Mike Chung (37), Nieuw-Vennep, KPMG

Voor veel organisaties is IPv6 een zaak van de verre toekomst. Slechts weinig bedrijven kampen met een tekort aan IP-adressen en veel it-managers leven met de geruststellende gedachte dat IPv4 gewoon naast IPv6 kan blijven bestaan in hetzelfde netwerk. Toch zal de vraag naar IP-adressen met de opkomende toepassingen zoals VoIP en de mogelijkheden die het MIPv6 biedt voor de mobiele telefonie drastisch toenemen. De interessante vraag hierbij is niet alleen wat IPv6 technisch mogelijk maakt, maar hoe de marktverhoudingen met de komst van IPv6 zullen gaan verschuiven. Kunnen bijvoorbeeld de diensten van telecombedrijven niet eenvoudig worden overgenomen door internet service providers met gebruik van MIPv6?


Frank Huybreghts, Nuenen, Adviseur

Met een IP-adres zorg je voor toegang tot de digitale snelweg. Indien deze toegangspoorten allemaal gebruikt zijn terwijl de behoefte daar is om het aantal uit te breiden, is het toepassen van IPv6 noodzakelijk. Dat bedrijven daar niet grootschalig de aandacht aan geven is niet onlogisch; "alles werkt toch?". Maar omdat onze economie steeds meer afhankelijk is en zal worden van de digitalesnelweg, is het wenselijk dat organisaties door de ict-bedrijven maar ook via de overheid geïnformeerd worden over dit fenomeen in combinatie met een "wegwijzer" om de nodige voorbereidingen te treffen. Blijf bij de les met IPv6.


Michel van der Kleij (45), Delfgauw, Senior Unix/Linux Consultant, Tukcedo Services

Nee, er is nog zeker niet overgestapt en alhoewel er voor de toekomst naar wordt gekeken, is de urgentie niet hoog. Network Address Translation (NAT) verzacht namelijk de pijn voor vele organisaties en mogelijk is de voornaamste reden om nu over te  stappen het verhoogde beveiligingsniveau (IPSec etc.).


Richard Kroezen (31), Vlaardingen, Director Benelux, IWConferencing BeNeLux

Nee, omdat wij een range hebben binnen ons eigen netwerk. Overstappen is niet noodzakelijk als je een eigen netwerk hebt maar als er nieuwe netwerken e.d. aangemaakt moet worden is het wel noodzakelijk omdat de IPv4 op raakt. Maar daarentegen brengt het veel risico's met zich mee omdat kwaadwillenden je makkelijk kunnen traceren omdat het nieuwe standaard IPv6 nauwelijks wordt gebruikt. Als er duizenden tegelijk de nieuwe standaard IPv6 gebruikt dan is het een ander verhaal. IPv6 is nog in een te vroeg stadium.


Geert Valk (37), Den Haag, Interim-(project)manager, Guts Consultancy

In 2001 ben ik afgestudeerd aan de OU met als scriptie onderwerp "Impact van IPv6 binnen ISP's". Toen was de uitkomst dat er nog ruim voldoende IP-adressen beschikbaar waren en voldoende oplossingen om IP-adresruimte te besparen (bijv. NAT). Na ruim 6 jaar is er nog niet veel veranderd. Er bestaat nog geen 'killer applicaties' die alleen publieke IP-adressen kunnen gebruiken. Ook het gebruik van dataverbindingen via mobiele telefoons heeft hier geen verandering in gebracht.


Steven van ’t Veld, Rotterdam, Principal Informatiearchitect, AIM

Als informatiekundige ben ik in organisaties bezig om de informatievoorziening te verbeteren. Dit is een vraag over een veranderende inzet van technologie die niet of nauwelijks zichtbaar is (cq zou moeten zijn) in de organisatie. Daarom kan het feitelijk alleen, als het nodig is, een probleem met de kosten (tijd, moeite, geld enz.) van een overstap zijn.
Het is logisch dat ict'ers de praktische, technologische enz. problemen hiervan zien, en zullen benadrukken. Maar als je vraagt om de reden waarom organisaties niet overstappen dan zal die vraag toch vooral bij de sponsor van ict terechtkomen, en dan geldt bovenstaand antwoord.


Edwin Weijdema (33), Zwolle, Technical consultant, Centric Managed ICT Services

De meningen verschillen nogal over het tijdstip waarop de beschikbare IPv4 adressen op zijn. Jaartallen die genoemd worden varieren van 2010 tot 2025. Aangezien de ontwikkelde techniek genaamd Network Address Translation (NAT) te goed zijn best doet droogt het aantal IP-adressen veel langzamer op dan men had voorzien. Deze techniek is ontwikkeld om meerdere machines binnen een netwerk via een NAT router met 1 publiek adres te verbinden met het internet. Zo heb je dus voor de meeste bedrijven maar een paar IP-adressen nodig. Veel bedrijven hebben de infrastructuur al klaar liggen voor IPv6, maar weten dat zelf niet. Veel netwerk apparatuur is al geschikt gemaakt door leveranciers. Ik denk zelf dat de ISP's wel over zullen stappen na IPv6, maar dat veel bedrijven nog blijven doordraaien op IPv4.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-08-23T10:48:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.