In-Stat: DVD passeert CD-rom binnen twee jaar

De verkoop van DVD-spelers zal tegen 1999 die van CD-rom-spelers passeren. Deze voorspelling doet het Amerikaanse adviesbureau In-Stat. Dit jaar groeit de verkoop van CD-rom-spelers nog met 24 procent, terwijl minder dan een miljoen DVD-spelers over de toonbank zullen gaan.

DVD heeft nu nog maar een klein deel van de markt voor optische leesapparatuur.
"DVD heeft eindelijk haar entree gemaakt in de PC. In veel topmodellen die dit najaar verschijnen, zullen de CD-rom-spelers zijn vervangen door DVD-afspelers", aldus Michelle Abraham, sector-analist van In-Stat. Onder druk van de PC-industrie hebben de DVD-producenten hun prijzen verlaagd tot onder de tweehonderd dollar.
De eerste herschrijfbare DVD-spelers zullen mondjesmaat in 1998 beschikbaar komen. In-Stat gelooft niet dat de herschrijfbare DVD-speler volgend jaar voet aan de grond zal krijgen, omdat de industrie het niet eens kan worden over een universele standaard. Er zijn drie verschillende alternatieven in ontwikkeling, en het DVD-forum is verdeeld. Zolang er geen standaard vastligt en geen van de strijdende partijen een duidelijk overwicht heeft, zal de PC-industrie zich terughoudend opstellen, zo verwacht In-Stat. Pas als duidelijk is welke standaard gaat winnen en ook de herschrijfbare spelers onder de grens van tweehonderd dollar zakken, gaat dit formaat andere opslagmedia verdringen.
De CD-rom-verkoop zal in 2000 en 2001 teruglopen. Het aantal verkochte DVD-spelers zal dan met respectievelijk 71 en 44 procent toenemen. Herschrijfbare DVD-spelers veroveren pas rond de eeuwwisseling een deel van de markt. In-Stat denkt dat de herschrijfbare versies in 2001 meer dan één derde van de totale DVD-markt uitmaken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.