Toshiba ontwikkelt eigen Java-besturing

De softwaredivisie van Toshiba heeft zelf een Java-besturingssysteem ontwikkeld: Jexe OS. Het product is een specifiek besturingssysteem. Het verwerkt alleen applicaties geschreven in '100 procent puur'-Java.

"Windows is een algemeen besturingssysteem. Doordat het geschikt is voor veel toepassingen, is het te complex geworden. Java-software draait het snelst op Jexe OS, omdat we het daarvoor geoptimaliseerd hebben", stelt Junya Mizuno, directeur van Toshiba Information Systems, tijdens de Comdex in Las Vegas.
Daarnaast introduceert het Japanse bedrijf een soort Java Virtual Machine (JVM) voor Windows, Jexe Ware. Hiermee kan '100 procent puur'-Javasoftware draaien onder Windows - iets dat Microsoft in zijn productbeleid probeert te vermijden. Of Bill Gates wakker ligt van Toshiba is echter de vraag. Hoewel de producten technisch goed in elkaar zitten, heeft Toshiba grote moeite om ze in de publiciteit te krijgen. Hiermee kampen meer Japanse bedrijven: goede technologie, slechte marketing.
Toshiba positioneert Jexe OS als product voorstandalone PC's. "Ruim veertig miljoen zware PC's op de wereld draaien zware software, terwijl er vaak alleen maar lichte toepassingen gebruikt worden", zegt Mizuno. "Voor die werkplekken is Jexe OS geschikt." Verder zijn de specificaties voor een J-PC (Java PC) lichter dan voor een Windows-machine. Met de geïntegreerde push-technologie van Marimba is de nieuwe systeemsoftware ook te gebruiken op Net PC's. Nieuwe of aangepaste software wordt dan vanaf een server automatisch op de client gezet.
Hoewel ze zich nog moeten bewijzen zijn deze producten technisch gezien geslaagd. Toshiba start echter geen grootschalige marketing- en verkoopcampagne. De softwaregroep was op de grootste IT-beurs ter wereld niet eens te vinden op de centrale Toshiba-stand, maar op een vergeten plek - slechts bemand door drie medewerkers. Mizuno is in onderhandeling met een aantal hardwareleveranciers om Jexe OS standaard mee te leveren. Wie dat zijn en wat de status van de gesprekken zijn, wil hij niet zeggen.
Als Jexe OS en Jexe Ware een succes worden, levert dat een bijdrage aan het populariseren van '100 procent puur'-Java en niet van de 'Microsoft-versie' van Java. De vraag is wat de PC-tak van Toshiba wil. In ieder geval niet Jexe OS leveren, laat Mizuno weten. Ook is het niet de bedoeling dat PC-specificaties naar beneden zijn bij te stellen; daarmee zijn de belangen van de hardwaretak niet gediend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.