Millennium rijdt euro in de wielen

De totale kosten wereldwijd van de invoering van de euro schat Gartner Group op honderd miljard dollar. Voor het oplossen van het millennium-probleem moet ongeveer eenzelfde bedrag worden uitgetrokken. Voor sommige bedrijven kan het euro-probleem evenwel vijf maal duurder uitpakken dan de millennium-aanpassingen.

Gartner Group-analist Nick Jones voorziet vooral problemen bij minder grote financiële instellingen en internationaal opererende handelsorganisaties. "Neem een middelgrote Belgische bank. Die moet al zijn systemen en database-tabellen grondig aan de euro aanpassen en euro-producten bedenken, en ziet zich in de nabije toekomst geconfronteerd met nieuwe concurrenten. Denk aan grote Amerikaanse banken die pan-Europese activiteiten gaan ontwikkelen."
Om het hoofd boven water te houden, moet een bedrijf zich terdege voorbereiden op de invoering van de euro, zegt Jones. "Omdat er nog weinig zeker is betekent dit dat alle mogelijke politieke, technische en zakelijke scenario's en de IT-gevolgen daarvan op een rijtje moeten worden gezet. Grote spelbreker vormt echter het millennium-probleem. Het oplossen van dit vraagstuk zuigt momenteel alle financiële en personele hulpbronnen op. Hoe langer een bedrijf wacht met euro-aanpassingen, hoe minder goede bronnen voorhanden zijn. Werken met minder opgeleide IT-medewerkers leidt tot slordige software-aanpassingen en hogere test- en implementatiekosten."
Om het capaciteitsprobleem te ondervangen, kiezen sommige organisaties ervoor het 2000- en het euro-probleem als één project uit te voeren. "Niet doen", waarschuwt Jones. "Hoewel ze gelijkenissen vertonen, zijn het toch verschillende projecten. Daarbij heeft dertig jaar professionele automatisering ons geleerd dat het risico toeneemt naarmate een project groter wordt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-21T00:00:00.000Z Redactie Computable