Oeso wil ruim baan voor elektronische handel

De Westerse industrielanden hebben binnen de Oeso afgesproken de elektronische handel te vergemakkelijken. De Oeso wil voorkomen dat nationale regeringen deze ontwikkeling vertragen met regels die ongelukkig uitvallen.

Onbekendheid met het verschijnsel kan leiden tot dwaze wetgeving. Het kwalijkst zou zijn als elk land op eigen houtje maatregelen neemt. Internationale samenwerking en coördinatie is noodzakelijk.
De 29 Oeso-landen die in het Finse Turku een conferentie hielden over de Internet-handel, toonden hun goede wil, maar dat leverde niet veel resultaten op. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven zijn teleurgesteld over het uitblijven van concrete vorderingen. Wel kwamen de landen na afloop van de driedaagse ontmoeting met een gezamenlijke verklaring waarin ze aankondigen datelectronic commerce ruim baan krijgt. In oktober 1998 wordt in het Canadese Ottawa opnieuw een ministerconferentie aan e-handel gewijd. Het bedrijfsleven, dat in Turku goed vertegenwoordigd was, hoopt dan op concretere resultaten.
Zoveel mogelijk wordt overgelaten aan het bedrijfsleven zelf. Het 'vrije markt'-principe kan echter niet alles oplossen. Als dat niet lukt en sprake is van een algemeen belang, zullen overheden in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven oplossingen zoeken.
Donald Johnston, secretaris-generaal van de Oeso, gaf in zijn openingstoespraak toe dat zijn organisatie moeite heeft de betekenis en het potentieel vancyberspace te doorgronden. Hij zegt tegenstander te zijn van een belasting op bits. Overheden profiteren al van de toename van winstgevende handelsactiviteiten waartoe e-handel kan leiden.
Johnston roept het bedrijfsleven op aan de discussies deel te nemen. Centraal staan de weg te nemen hindernissen. Ook moet worden aangegeven welke regels nodig zijn om eerlijke concurrentie te garanderen.
Eén van de sprekers tijdens de conferentie, Ken Lyon van 'pakjesvervoerder' UPS, sprak zijn zorg uit over de geringe kennis van zaken van de Oeso-vertegenwoordigers. Hij twijfelt niet aan hun goede bedoelingen, maar spijkers met koppen kunnen ze niet slaan. Vooral het ontbreken van een wettelijk raamwerk voor de cyberspace is Lyon een doorn in het oog.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.