Concurrentie in uitbesteding verhardt

In 2001 bedragen West-Europese IT-uitgaven voor uitbesteding 33,6 miljard dollar. Vorig jaar was dat 22,7 miljoen dollar, goed voor 26 procent van de markt. De komende vijf jaar zal business process outsourcing koploper zijn, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 23 procent.

Dit voorspelt het onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) in haar rapportEuropean outsourcing markets and trends, 1995-2001.
Volgens IDC is in West-Europa de markt van IT-uitbesteding sinds het begin van de jaren negentig fors gegroeid. Ondernemingen voelen toenemende druk door internationale concurrentie, deregulering en inkrimpende budgetten in de publieke sector. Door uitbesteding van automatisering proberen ze de druk van de ketel te halen. Zelfs in landen als Duitsland, België en Italië, die minder genegen zijn om zaken de deur uit te doen, vindt uitbesteding op grote schaal plaats. In de top-tien van wereldwijd opererendeoutsourcers bevinden zich vier Europese bedrijven.
IDC verwacht datbusiness process outsourcing de nieuwe trend wordt. Daarbij besteedt men zowel het automatiseringssysteem als het bijbehorende zakelijke proces uit. Daarbij gaat het om activiteiten op het vlak van financiën, personeelszaken, logistiek en klantenservice. Andersen Consulting, EDS, CSC en Cap Gemini ontwikkelen hiervoor al nieuwe diensten.
IDC-analist Mirko Lukács: "De concurrentie wordt steeds harder. Ik zie vier belangrijke ontwikkelingen: Amerikaanse IT-bedrijven die agressief de Europese markt bewerken; Europese ondernemingen die uitbestedingsdiensten ontwikkelen; telecommunicatiefirma's die vanwege de hogere marges opschuiven richting deze markt; en organisaties die hun interne IT-afdelingen privatiseren." Door de toenemende wedijver kunnen klanten hun eisen omhoog schroeven. Uitbesteders sluiten steeds vaker contracten af op basis van 'gedeeld risico, gedeelde beloning' in plaats van op basis van een vooraf vastgesteld bedrag. Zij worden afgerekend op hun toegevoegde waarde, constateert IDC.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.