Gartner frist analyse eigendomskosten op

Gartner Group pretendeert een nieuwe standaardmethode te ontwikkelen voor het bepalen van total cost of ownership (tco) in de IT-industrie. Om verzekerd te zijn van een groot draagvlak, werkt het IT-adviesbureau samen met een aantal IT-bedrijven die het model ondersteunen.

Op dit moment zijn dat AST, AT&T, Cirrus, Citrix, Compaq, IBM, Intel, Microsoft, Nec, Novell, Toshiba en Wyse.
Het oude Gartner-concept voor het vaststellen van de kosten van een computeromgeving was drastisch aan herziening toe. Het kon nieuwe technologieplatformen niet analyseren en paste niet bij recente ontwikkelingen en zienswijzen. Volgens Gartner maakt de geactualiseerde methodologie alle kosten verbonden aan bedrijfsbrede automatisering zichtbaar. Ook zijn verschillende platformen met elkaar te vergelijken.
Op dit moment beschikt Gartner over een software-prototype,TCO Analyst. Dat wordt samen met de Amerikaanse software-ontwikkelaar Interpose verder ontwikkeld. Uiteindelijk is de tco-methodologie bedoeld voor IT-bedrijven èn gebruikers. Centraal staan de dimensies 'complexiteit', 'werk' en 'risico'. Volgens Gartner verlaagt een minder complexe IT-omgeving detco, maar moet daarbij ook het soort werk bekeken worden. Een beurshandelaar bijvoorbeeld heeft een complexere IT-omgeving nodig dan een datatypiste. In de praktijk blijkt echter dat werknemers vaak beschikken over geavanceerde hulpmiddelen die ze voor hun activiteiten niet gebruiken. De aangepaste methode bevat statistische informatie waarmee een verband te leggen valt tussen het soort werk en de bijbehorende IT-benodigdheden.
Verder voegt Gartner een risico-factor als meeteenheid toe aan het model. Dat is nodig omdat kostenberekeningen niet altijd een goed beeld geven van het belang van bepaalde functionaliteit. Backups maken bijvoorbeeld is vanuit kostenoogpunt te duur. Als echter de risicofactor meeweegt, blijkt dat gebruik van backups verstandig is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.