Microsoft misleidt gebruikers inzake millennium

Microsoft zet klanten op het verkeerde been door te verklaren dat zijn software millenniumbestendig is. De Giga Information Group stelt dat sommige Microsoft-producten en veel gebruikersapplicaties die op basis van Microsoft-software zijn ontwikkeld, niet bij voorbaat gereed zijn om probleemloos de volgende eeuw in te gaan.

Volgens Giga moeten klanten inzien dat Microsoft zich met de verklaring van 2000-bestendigheid probeert in te dekken tegen aansprakelijkheidskwesties.
Gebruikers moeten twee aspecten in de gaten houden, benadrukt Stephanie Moore, analiste van het adviesbureau. Allereerst gaat het om de definitie van het begrip 'Jaar 2000-bestendig'. Microsoft verstaat hieronder dat al zijn producten standaard zijn uitgerust met viercijferige datumvelden. Om bestendigheid te garanderen, moet de software of het gebruik van datumvelden met vier posities als enige optie kennen of een venster in gebruik hebben dat aangeeft welke dag met een tweecijferige datum wordt bedoeld. Aangezien Microsoft gebruikers ook de mogelijkheid geeft om tweecijferige datums te hanteren, behoeven producten als Windows 3.x, Windows 95 en Exchange Server 4.0 wel aanpassingen om ze millennium-bestendig te maken.
Riskant zijn vooral de door gebruikers zelf ontwikkelde programma's, zoals 16-bit Visual Basic 4.0 applicaties en Excel-spreadsheets. Deze hulpmiddelen zijn uitgerust met standaard viercijferige datumvelden, maar de invoer van tweecijferige datums is evengoed mogelijk. Menig gebruiker heeft voor de laatste optie gekozen. Microsoft stelt zich op het standpunt dat gebruikers zelf verantwoordelijk zijn voor het wel of niet toepassen van de standaard datumweergave. Moore wijst er op dat het bedrijf in diverse handleidingen datumvelden met twee posities in voorbeelden opvoert. Ook sommige standaard datums in Visual Basic blijken uit twee velden te bestaan.
Moore vindt dat Microsoft in zijn communicatie over de millennium-problematiek zijn klanten misleidt. Het gevolg kan zijn dat organisaties zich niet goed voorbereiden op het jaar 2000. Dat kan desastreuze gevolgen hebben, voor zowel Microsoft als zijn gebruikers, zo waarschuwt ze.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-03T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.