Netwerkproducenten doen forse stap terug

Cabletrons beurswaarde zakte vorige week met bijna een derde van de waarde nadat het management waarschuwde voor tegenvallende winstcijfers. Voor de tweede keer dit jaar schroefde de onderneming de winstverwachting terug. Ook 3Com, Newbridge en Ascend waarschuwden dat de winst zal tegenvallen.

Cabletron lijkt de meeste schade opgelopen te hebben. De exacte oorzaak van de jongste problemen kan of wil het niet aangeven. Juni dit jaar noemde het de trage levering van bepaalde componenten als reden.
De problemen bij 3Com zijn gerelateerd aan de overname van modembouwer US Robotics. Voor het op 30 november eindigende kwartaal heeft 3Com naar verwachting 1,2 miljard dollar omgezet - ongeveer vierhonderd miljoen dollar minder dan waar op was gerekend. 3Com heeft mogelijk ook last van de crisis in Azië, juist nu het zich richt op dat gebied. Deze week maakte topman Eric Benhamou bekend dat de groei in Azië is teruggevallen van 50 procent naar nul. 3Com haalt 12 procent van zijn omzet uit deze regio. Omdat het grotere belangen in Azië heeft dan zijn naaste belagers, ondervindt het ook meer hinder van de economische crisis daar. Toch zal het doorgaan met zijn expansie in de regio. De opening van een grote fabriek in Singapore, gepland voor januari volgend jaar, gaat door.
Aan de crisis zit ook een goede kant: door de val van de regionale munten ten opzichte van de dollar kan 3Com goedkoper produceren. Terwijl het problemen aan de onderkant van de markt ondervindt, gaat het aan de bovenkant in de aanval met de introductie van de Superstack II, een product voor Internet-aanbieders. Superstack II is met 350 dollar per poort goedkoper dan het product van concurrent Livingston. Vorig jaar betaalde men nog gemiddeld 539 dollar per poort. 3Com doet het goed in deremote access-markt. Volgens de Amerikaanse marktonderzoeker Dell'Oro Group is 3Coms omzet inremote access-apparatuur gegroeid met 21 procent. Ascend verloor 22 procent omzet, Livingston raakte 13 procent kwijt en Cisco groeide met 18 procent.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.