EC start discussie over convergentie

De convergentie van de telecommunicatie-, media- en IT-sector mag niet leiden tot extra regelgeving. Beter is te kijken of de huidige regels nog relevant zijn in het licht van deze ontwikkeling. Dit is de hoofdconclusie uit een Groenboek, samengesteld door de Europese Commissie.

Het Groenboek beschrijft de gevolgen van die convergentie. De Europese Unie heeft behoefte aan een raamwerk van regelgeving dat de voordelen van de convergentie maximeert. Dat kan leiden tot meer banen, economische ontwikkeling, een ruimere keuze voor consumenten en culturele diversiteit.
Dankzij digitale technologie kunnen meer traditionele en nieuwe diensten dezelfde transportnetwerken gebruiken. De EC is enthousiast over dit fenomeen. De veranderingen bieden burgers nieuwe kansen, niet alleen economisch, maar ook sociaal en cultureel. Het internationale karakter en de interactiviteit van nieuwe communicatie-middelen openen nieuwe wegen. Convergentie vergroot de markt voor informatie en zet aan tot verdere integratie van de wereldeconomie. Zelfs kleinere bedrijven krijgen dankzij de lage kosten van het Web toegang tot de wereldmarkt.
Volgens de EC moet Europa het juiste klimaat scheppen, ondermeer via regelgeving. Het Groenboek moet aanzetten tot een brede discussie over regelgeving op gebied van communicatie. De mate waarin markten echt veranderen door convergentie en de snelheid waarmee dit gebeurt, zijn twee cruciale factoren in het debat over regulering. De EC onderscheidt daarin twee denkrichtingen.
Volgens de maximalisten vervaagt door convergentie het onderscheid tussen diensten. Alle netwerken kunnen elke dienst op elk platform afleveren. De meeste regelgeving stamt uit een tijdperk waarin de verschillen tussen sectoren helder zijn. Veel regels hebben een nationaal karakter. Dat raakt uit de tijd, want de markt voor diensten wordt mondiaal.
De minimalisten denken dat convergentie minder invloed heeft. De specifieke aard van diverse diensten verandert niet. Mediabeleid moet sociale, culturele en ethische waarden bevorderen, ongeacht de technologie waarmee diensten worden afgeleverd. Nodig zijn twee sets van regels: één voor economische aspecten en één voor de inhoud.
Het Groenboek bevat vele vragen waarop de komende tijd een antwoord moet komen. De EC denkt tot april 1998 nodig te hebben voor een openbare consultatie. De rapportage volgt in juni. Na de zomer zijn de Raad van Ministers en het Europees Parlement aan de beurt. Eind 1998 moet de EC een Convergentie Aktie Plan maken. In 1999 moet de telecommunicatie-richtlijn worden herzien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.