Managed hosting door True

DEC maakt agenda voor Alpha-chip bekend

 

De geruchten rond het wel of niet blijven ondersteunen van de Alpha-processor vormen voor DEC een bron van ergernis. Om te benadrukken dat zeker niet van plan is de chip de rug toe te keren, heeft DEC een tijdschema voor de ontwikkeling van de Alpha in de komende vijf jaar gepubliceerd.

Allereerst wordt benadrukt dat door de overeenkomst met Intel, dat voor tien jaar een licentie op de Alpha heeft, de op 0,18 micron gebaseerde processoren twee jaar eerder dan gepland zullen verschijnen. De markt kan de eerste modellen rond 2001 verwachten. Deze zogenoemde EV8 bevat achttien miljoen 100 nanoseconde transistoren en draait op kloksnelheden tussen de 750 MHz en 1 GHz. Het uiteindelijke topmodel in deze reeks draait op 1,8 GHz.
Daarnaast wordt binnen DEC al gesproken over de EV9, die rond 2003 op de markt komt, en de EV10. Dat betekent de komst van negende en tiende generatie Alpha-chips, met nog meer transistoren en hogere kloksnelheden. Men gaat daarmee duidelijk verder dan Intel en Hewlett-Packard. Volgens DEC kan de architectuur van hun Merced-processor niet langer mee dan vijf tot zes jaar.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/210701). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×