DEC maakt agenda voor Alpha-chip bekend

De geruchten rond het wel of niet blijven ondersteunen van de Alpha-processor vormen voor DEC een bron van ergernis. Om te benadrukken dat zeker niet van plan is de chip de rug toe te keren, heeft DEC een tijdschema voor de ontwikkeling van de Alpha in de komende vijf jaar gepubliceerd.

Allereerst wordt benadrukt dat door de overeenkomst met Intel, dat voor tien jaar een licentie op de Alpha heeft, de op 0,18 micron gebaseerde processoren twee jaar eerder dan gepland zullen verschijnen. De markt kan de eerste modellen rond 2001 verwachten. Deze zogenoemde EV8 bevat achttien miljoen 100 nanoseconde transistoren en draait op kloksnelheden tussen de 750 MHz en 1 GHz. Het uiteindelijke topmodel in deze reeks draait op 1,8 GHz.
Daarnaast wordt binnen DEC al gesproken over de EV9, die rond 2003 op de markt komt, en de EV10. Dat betekent de komst van negende en tiende generatie Alpha-chips, met nog meer transistoren en hogere kloksnelheden. Men gaat daarmee duidelijk verder dan Intel en Hewlett-Packard. Volgens DEC kan de architectuur van hun Merced-processor niet langer mee dan vijf tot zes jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.