Strijd om Gigabit Ethernet brandt los

In Nederland is ondanks alle hype nog voor geen gulden aan Gigabit Ethernet-apparatuur verkocht. Volgend jaar zou deze techniek echt doorbreken. Veel leveranciers staan in de startblokken.

Gigabit Ethernet-technologie kan voor de netwerkleveranciers van groot belang worden. In feite is het een snellere versie van bestaande netwerktechniek die het IT-management al kent. Dat kan een belangrijk voordeel zijn tegenover het concurrerende Asynchronous Transfer Mode (ATM). Cabletron bijvoorbeeld denkt op termijn 10 procent van de omzet met Gigabit Ethernet te behalen.
Eerst dient het snelle Ethernet voorbackbones. Toepassing bij bestandsserver-parken duurt nog even, omdat de databussen ervan nog niet berekend zijn op de hoge doorvoersnelheden. Ook bij backbones komen problemen met de hoge snelheden voor. Gebruik van bestaandemultimode glasvezelkabel kan afstandsproblemen opleveren. De maximaal te overbruggen afstand is beperkt tot ongeveer honderd meter, aldus berichten uit de Amerikaanse vakpers. Voor een backbone over grotere afstanden is de tweemaal duurderesingle-mode glasvezelkabel nodig.
Cabletron denkt binnen zes maanden de eerste grote opdracht in Nederland binnen te hebben. Het kan rekenen op forse concurrentie. Bijna alle netwerkleveranciers zijn op de Gigabit-trein gesprongen. Ook betreden niet-traditionele leveranciers als Lucent en Northern Telecom deze markt. Lucent kocht vorige week voor tweehonderd miljoen dollar aandelen in het jonge Gigabit Ethernet-bedrijf Prominent. Als één van de eerste levert Prominent sinds september een werkend product: de P550 Cajun switch.
Netwerkbedrijven die de techniek niet zelf kunnen ontwikkelen, kopen starters. In juni kocht Bay Networks voor 155 miljoen dollar aandelen Rapid City. Bay verwacht binnen een maand producten te leveren. Cisco kocht september 1996 voor 220 miljoen dollar Granite Systems - veel geld voor een starter zonder product. Cisco kan nog geen Gigabit-product leveren. Het zegt te wachten op een algemene standaard (naar verwachting in maart volgend jaar). Er zouden echter ook problemen zijn met een chip die Granite ontwikkelt. Volgens Granite zijn er werkende prototypen. 3Com heeft zelf ontwikkelde Gigabit-apparatuur. De Corebuilder 9000-switch wordt gebouwd rond de Fire chip-technologie. Deze switch zou voorjaar 1998 leverbaar zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.