Intel zoekt expansie naar boven en onder

Intel wil komend jaar zijn positie op het gebied van PC's en servers uitbreiden. De Pentium II-processor moet ook de bovenkant van de markt voor zware servers penetreren. Voor de onderkant dient de 'slanke client', een nog slankere netwerkcomputer (NC) die compatibel is met bestaande PC's.

"Toekomstige producten worden allemaal gebaseerd op de Pentium II-processor", zei Pierre Mirjolet, Europees productmarketing manager van Intel. Komende zomer vervangt de Pentium II de Pentium en de Pentium Pro. Dan zou de nieuwe chip snelheden tot 450 MHz en een schaalbaarheid van acht processoren per computer halen.
Er komen diverse uitvoeringen van de Pentium II, met verschillen in de processorsnelheid, de cache, de bandbreedte van de systeembus en de grafische capaciteiten. Daarnaast werkt Intel aan integratie van zijn chipsets en legt het meer nadruk op software voor bijvoorbeeld elektronische handel.
De slanke client moet terminals vervangen. De eerste plannen voor zo'n 'nog-slankere machine' zijn begin november geopenbaard door topmensen van Intel, die lieten doorschemeren dat men de groeiende markt voor goedkope systemen wil penetreren. Toen werd gesproken van 'een vereenvoudigde versie van de NetPC-specificatie, maar met dezelfde beheer-architectuur'. William Roscoe, directeur van Intels Business Desktop Group, bevestigt dit nu. Deze machine wordt gebaseerd op een ingebedde Pentium-processor van minimaal 100 MHz, 8 MB aan geheugen, een grafische chip, een toetsenbord en een beeldscherm. De uiteindelijke specificatie wordt eind januari bepaald. De eerste producten zijn er rond maart. IBM, Compaq, HP en SCO zeggen het concept te steunen.
Naast PC-compatibiliteit is het voornaamste verschil met Oracle's slanke machine dat Intel alleen een raamwerk van standaard hardware-componenten biedt. Terminalfabrikanten zouden zelf kunnen bepalen wat voor besturingssysteem, applicaties en extra functionaliteit ze toevoegen. Lee Hirsch, marketingmanager voor Intels hardware-divisie, liet echter vallen dat Microsofts Windows CE het beste draait op de slanke client. Ongewild bevestigt Intel dit door te benadrukken dat programmatuur voor de nieuwe machine al verkrijgbaar is. Naar verwachting komt software voor de concurrerende NC pas in de loop van volgend jaar op de markt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.