EC-voorstel regelt online auteursrecht

De Europese Commissie (EC) presenteert een wetsvoorstel dat de auteursrechten beschermt van digitale muziek, film, video en geschreven materiaal. De nieuwe wet omvat zowel online-diensten, ondermeer via Internet, als diskettes, CD-rom's en DVD's.

Het huidige wettenstelsel voor auteursrecht binnen de Europese Unie wordt hiervoor 'aangepast en uitgebreid'.
Nu moeten de vijftien Europese lidstaten de voorgestelde richtlijnen keuren. Eén van de hoofdpunten is de ontheffing van auteursrechtelijke bescherming voor 'incidenteel opgeslagen cache-kopieën via Internet'. Telecommunicatiebedrijven en Internet-providers zijn zeer tevreden over deze ontziening. Zij menen dat tijdelijke kopieën een technisch vereiste zijn voor omgevingen als het Web en CD-spelers.
Auteursrechtenorganisaties koesteren een geheel andere mening en zien mazen in het nu geopenbaarde wetsvoorstel. Het toestaan van cache-kopieën en de acceptatie van apparatuur die materiaal kan kraken zouden digitale piraterij bevorderen. Bovendien stelt de EC online-dienstverleners niet aansprakelijk voor inbreuk op beschermd materiaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.