Asml via samenwerking naar Japan

ASM Lithography (Asml) gaat verder internationaliseren. Om echt tot de wereldtop te kunnen behoren moet het de Japanse markt op. Aandeelhouder Philips heeft op zijn beurt bekend gemaakt dat het weer een deel van het belang in Asml op de beurs te gelde wil maken.

Momenteel heeft het Eindhovense concern 35 procent van de aandelen in portefeuille. Dat wordt teruggebracht tot 24 procent. De Veldhovense onderneming Asml behoort tot de zes grootste leveranciers aan de halfgeleiderindustrie. Op zijn gebied, de produktie van 'wafer steppers', staat het in 1984 opgerichte bedrijf op de derde plaats.
Bij deze fotolithografische produktiesystemen moet het vooral opboksen tegen Nikon en Canon. Deze Japanse ondernemingen hebben bijna driekwart van de wereldmarkt in handen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Asml tot nog toe buiten Japan bleef. Het bedrijf voelt zich thans echter sterk genoeg om ook die moeilijke markt te penetreren. Men streeft naar een tweede positie op de wereldmarkt achter Nikon. Dit kan het eenvoudigst door een samenwerking aan te gaan met een gerenommeerde Japanse onderneming. Dit laatste is gevonden in de Hitachi-dochter Nissei Sanyo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.