VRI-model identificeert IT'er

De Vereniging van Register Informatici (VRI) introduceert een nieuw model dat aangeeft waarmee IT'ers zich bezighouden. Het heet 'Werkterrein Informatica' en is opgesteld door Prof.

dr ir Jan Dietz. Het VRI-model Werkterrein Informatica is van toepassing op het gehele werkterrein van informatici. Dietz hanteert een matrix-vorm met twee dimensies. Bij de ene dimensie onderscheidt hij vier soorten werkzaamheden: architectureren (de ontwikkelaars), ontwikkelen (de realiseerders), invoeren (de invoerders) en beheren (de beheerders). Bij iedere werkzaamheid geeft Dietz aan over welke eigenschappen de betrokken IT'ers beschikken.
In de andere dimensie onderkent hij drie soorten systemen: bedrijfsprocessen, informatiesystemen en infrastructuur, waar bij ieder systeem de aspecten 'functie/gedrag' en 'constructie/werking' worden meegenomen. De beide dimensies worden in het model met elkaar verbonden, waardoor er een indeling in 24 cellen ontstaat. Met het model kan vervolgens de derde dimensie in beeld worden gebracht met vlakken als uitvoering, management, advisering, onderzoek en onderwijs. Vervolgens kan vastgesteld worden welke cellen praktische relevantie hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-15T00:00:00.000Z Redactie Computable