Inlichtingenbureau Sociale dienst

Sociale diensten krijgen een Inlichtingenbureau, opgezet à la GBA: aan de hand van centraal vastgestelde specificaties kunnen leveranciers applicaties bouwen, die eerst op de communicatie-infrastructuur worden toegelaten na centrale en lokale schouwing en toetsing.

Ook voor het berichtenverkeer (via autorisaties en afnemersindicaties) haakt het Inlichtingenbureau (IB) bij de GBA aan. Eind deze maand moet het operationeel plan voor het IB klaar zijn.
Volgens projectleider H. Kuipers heeft Inlichtingenbureau weliswaar 'een hoog gleufhoedgehalte', maar is het ook een goede naam, omdat het 'onverbloemd' aangeeft wat het is: een voorziening die sociale diensten de informatie bezorgt, die ze nodig hebben voor rechtmatigheidscontroles ten behoeve van fraudebestrijding en -preventie. Het gaat daarbij om 'witte' fraude, die boven water komt door GSD-gegevens te vergelijken met inkomstengegevens uit andere bronnen, zoals die van de Belastingdienst, uitvoeringsinstellingen voor dewerknemersverzekeringen (uvi's), Informatie Beheer Groep (IBG, studiefinanciering) en ziektekostenverzekeraars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.