Neuraal netwerk leest nummerborden

Impacts Intelligent Systems in Groningen heeft vorig jaar op de A12 bij Utrecht een proef gehouden met een systeem waarin een neuraal netwerk nummerborden van gefotografeerde auto's leest en vervolgens omzet in digitale gegevens. Deze gegevens kunnen vervolgens doorgestuurd worden naar Veendam.

De proef heeft aangetoond dat het systeem ongeveer 70 procent van alle autoborden kan lezen. Ongeveer 30 procent was door tal van oorzaken door het systeem niet te lezen: mist, regen, vieze nummerborden. Dit betekent dat, als het systeem door Rijkswaterstaat zou worden gebruikt, 70 procent van alle gefotografeerde nummerborden niet meer visueel behoeven te worden gescreend. De proef heeft ook laten zien dat het systeem betrouwbaar is. Van de 70 procent leesbare foto's was 98 procent correct. Behalve bij snelheidscontroles kan het systeem ook dienst doen bij rekeningrijden.
De vinding van Impacts is overigens niet uniek. Rijkswaterstaat heeft vorig jaar een proef genomen met een soortgelijk systeem dat door een andere firma is ontwikkeld.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-15T00:00:00.000Z Redactie Computable