Toezicht op post en telecom

De Tweede Kamer is het in meerderheid eens met het wetsvoorstel van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) een onafhankelijk bestuursorgaan in te stellen op het gebied van post en telecommunicatie in Nederland.

Doel is toezicht te houden op de naleving van wetten en bepalingen die de markt regelen. De naam van het nieuwe orgaan is Opta, Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. Gedurende de overgangsfase van monopolie naar volledige concurrentie moet Opta toezicht op de markt houden. Bij een echt vrije markt zal het orgaan worden opgeheven. Dan moet het kartelbureau Nationale Mededingings Autoriteit (NMA) de fakkel overnemen.
De sancties die het orgaan oplegt, kunnen niet meer door het ministerie ongedaan worden gemaakt. Jorritsma wilde die mogelijkheid wel graag hebben, maar zwichtte voor druk uit de Kamer op dit punt. Een van de redenen waarom de Kamer de macht van de minister op dit onderdeel wil beperken, is de vrees dat KPN de haar opgelegde sancties probeert te ontlopen door politieke kanalen in te schakelen. De Staat heeft nog altijd aandelen in KPN en verkeert op dit punt in een tweeslachtige positie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-05-20T00:00:00.000Z Redactie Computable