Sara stapt in virtual reality

Morgen zal J.C. Blankert, voorzitter van de werkgeversorganisaties VNO/NCW, Europa's meest geavanceerde virtual reality faciliteit, Cave, in gebruik stellen. Cave (Cave Automatic Virtual Environment) is een uit projectiedoek opgetrokken kubus met wanden van drie bij drie meter.

Op de drie wanden en op de vloer worden via spiegels en hoge resolutie videokanonnen stereoscopische beelden geprojecteerd. De toeschouwer, die een lichtgewicht stereo-bril met LCD-glazen draagt, wordt hierdoor volledig ingebed in de virtuele realiteit. De navigatie door de beelden voltrekt zich met behulp van een soort 3D-joystick in de Cave zelf. De grot biedt ruimte aan twaalf mensen.
Om de realistische beelden te genereren is de Cave gekoppeld aan 's werelds snelste grafische supercomputer, een Onyx 2 Reality Monster van Silicon Graphics. Cave kan gebruikt worden door onderzoekers op verschillende vakgebieden maar ook voor kunst- en ontspanningsproducties. Door het gebruik van overdraagbare softwarebibliotheken kunnen onderzoekers hun Cave-toepassingen voorbereiden op hun eigen werkstations. Zij kunnen bij Sara terecht voor een bedrag tussen de 2500 en 3500 gulden per uur. De kosten van het project belopen een bedrag tussen de tien en vijftien miljoen gulden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.