Op naar open geo-informatie

OGC, het Open Gis Consortium, komt waarschijnlijk eind dit jaar met concrete resultaten. OGC streeft naar onbelemmerd gebruik van data, ongeacht het formaat waarin ze zijn opgeslagen. Het consortium is in 1994 opgericht vanuit de branche geo-informatievoorziening en telt inmiddels 85 leden.

Een geografisch informatiesysteem dat voldoet aan de Open Gis Specifications (Ogis) moet gegevens die zijn aangemaakt met een ander Ogis-conform systeem verder kunnen verwerken. Testsites zijn in ontwikkeling. Binnenkort zijn de eerste producten aan de Ogis-standaard te toetsen en van een certificaat te voorzien.
Vanwege de beperkingen van bestaande databasehulpmiddelen werden aanvankelijk voor opslag van geometrische gegevens aparte databases uitgedacht, waarbij elke leverancier zijn eigen oplossing maakte. Een gis bestond uit een database voor alfanumerieke data en één voor grafische gegevens, met daaroverheen - eveneens leveranciersgebonden - applicaties.
De ontwikkeling naar openheid gaat samen met de verbreiding van het gis-gebruik. Daarnaast bieden technologische ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden. Aan de serverkant kan men tegenwoordig geometrische en alfanumerieke gegevens in dezelfde database-omgeving opslaan. Aan de clientkant vindt objectstandaardisatie plaats. Daardoor zijn object-georiënteerde technologieën niet langer een zaak voor leveranciersspecifieke systemen. Verder speelt mee dat de distributie tussen client en server via Internet en intranetten toeneemt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.