OB2000 naar consortium Geis/Trionet

De Nederlandse Staat en Gemnet hebben in een meer dan een jaar durende aanbestedingsprocedure voor een berichtendienst (OB2000) geen keuze kunnen maken. Uiteindelijk verenigden de twee enige aanbieders hun krachten en hebben ze een gezamenlijk aanbod gedaan.

Vorige week is de opdracht alsnog gegund aan dit consortium, Dienstverlenerscombinatie OB2000, bestaande uit General Electric Information Services (Geis) en Trionet (dat weer een joint venture is van Getronics, PTT Telecom en RCC Informatieservices).
De overeenkomst betreft een berichtendienst (edi en e-mail) op basis van OSI- en Internetstandaarden (X.400, Smtp). Het totale dienstenpakket, dat ook eendirectory service (X.500) omvat, moet eind september 1998 zijn opgeleverd en begin 1999 in exploitatie worden genomen. Dan begint een driejarige contractperiode. De overeenkomst gaat uit van minimaal 55 miljoen berichten per jaar en beloopt over drie jaar ten minste 39 miljoen gulden. OB2000 garandeert een meer dan gemiddelde betrouwbaarheid en beveiliging. Het beheersysteem maakt elk bericht voortdurend traceerbaar en bevatfall back-faciliteiten. Ook biedt de dienst 'gesloten omgevingen', geavanceerde encryptie en de mogelijkheid van noodvernietiging van gegevens.
Voor de Staat was de aanbestedende partij Binnenlandse Zaken, Financiën en Justitie. Biza doet mee voor het GBA-berichtenverkeer, waarvoor nu een contract loopt met Geis. Financiën participeert met de Belastingdienst, ondermeer voor edi over in- en uitvoer van goederen, waarvoor nu een door PTT Telecom/Unisource geleverde voorziening dient. Gemnet zoekt een opvolger voor het huidige contract met de combinatie RCC/Getronics. GBA en Justitie worden bediend door Geis. De Belastingdienst en Gemnet betrekken diensten van Trionet. De overeenkomst is een mantelcontract dat andere afnemers die tot de Staat behoren dezelfde positie verschaft als de aanbesteders. Zij kunnen kiezen tussen Trionet en Geis. Partijen die niet tot de Staat behoren, zoals ABP, GAK, Kadaster, Kamers van Koophandel en provincies, kunnen bij Geis terecht. Ook het ministerie van Onderwijs (alle onderwijsinstellingen) staat op de lijst.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.