Kamer wil geld voor IT-keuzevak

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Ritzen extra geld beschikbaar moet stellen om de invoering van het keuzevak informatica in het voortgezet onderwijs tot een succes te maken.

De kamerleden reageren op de brandbrief die twee belangrijke informaticaclubs eind juni aan de vaste commissie voor OCW van de Tweede Kamer stuurden. De invoering van het keuzevak informatica in de tweede fase van het voortgezet onderwijs, in 1998 of 1999, zou gevaar lopen. Scholen verwachten veel belangstelling, maar er is gebrek aan vakbekwame docenten en er vinden onvoldoende onderwijs-experimenten plaats. Omdat er nog geen eerstegraads lerarenopleiding informatica bestaat, heeft de Commissie Docentenscholing Informatica (CDI), waarin scholen, hoger onderwijs, particuliere opleiders en bedrijfsleven zitten, een onderwijsprogramma voor leraren opgesteld. CDI schat dat in eerste instantie zestig tot honderd docenten bijscholing behoeven en dat dit een ton per leraar kost. Scholen, lerarenopleidingen en overheid zouden die kosten moeten dragen.
De problemen rond het keuzevak informatica zijn aan de aandacht van de politiek ontsnapt, zo geven de politici toe. De vaste Kamercommissie zou al eerder kritiek hebben geuit op de plannen van Ritzen voor ict in het onderwijs. De aandacht gaat te veel uit naar het aanschaffen van hardware en een gedegen financiële onderbouwing ontbreekt.
Ritzen laat via zijn woordvoerder weten: "Het probleem van het keuzevak informatica is bij ons bekend; er wordt nagedacht over een oplossing." Het "zou kunnen" dat er extra geld wordt uitgetrokken. De behandeling in de commissie heeft plaats op 2 oktober.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.