Externe IT'ers kostten rijk bijna half miljard

Aan externe automatiseerders gaf de rijksoverheid vorig jaar 407 miljoen gulden uit. Dat is liefst 56 procent van de totale uitgaven aan van buitenaf ingehuurd personeel. Automatiseerders kostten de overheid bijna vijf keer zo veel als bijvoorbeeld gewone uitzendkrachten.

Mensen en management in de rijksdienst 1997, die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft verricht. Externe automatiseerders worden vaak ingeschakeld als de benodigde kennis bij de overheid ontbreekt of als incidenteel gebrek is aan de juiste mensen. De kosten daarvan worden vrij hoog genoemd. De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat de overheid ze moeilijk kan bijhouden. Het is te duur om alle deskundigheden in huis te hebben; het gaat om veel specialisaties en vakgebieden waarop een beperkt beroep wordt gedaan. Daarnaast heeft de overheid de laatste jaren beperkt nieuwe mensen aangetrokken; ze zou vers bloed en nieuwe kennis missen.
Op gebied van de informatievoorziening en automatisering bestaan legio activiteiten waarvoor externe capaciteit wordt ingeroepen. Bij de voorgenomen vervanging van een telefooncentrale adviseert al snel een telecommunicatie-expert. Uitbesteding vindt plaats bij ondermeer geautomatiseerde administratieve en boekhoudkundige werkzaamheden, en software-onderhoud en systeemaanpassingen. Deskundigheid wordt ingehuurd voor ontwikkeling, begeleiding, implementatie en beheer van informatiesystemen. Onderzoek naar nieuwe informatiestructuren wordt vaak uitbesteed.
Bij sommige ministeries vallen de informatievoorziening en automatisering niet meer onder de kernactiviteiten. Expertise op gebied van netwerkbeheer en beveiliging wordt vaak extern gekocht. Ook voor grote projecten, zoals de overgang naar één systeem voor een heel ministerie, wordt externe begeleiding ingehuurd. Ministeries doen ook een beroep op externe IT'ers bij de doorlichting van de informatiestructuur en -voorziening en de daaruit voortvloeiende aanpassing van geautomatiseerde systemen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.