Overheid ziet eindelijk 2000-probleem

De ministeries en rijksdiensten krijgen oog voor het millennium-probleem. Vergeleken met vorig jaar, toen met Prinsjesdag het 2000-probleem in geen enkele begroting voorkwam, is de bewustwording toegenomen.

Er zijn veel maatregelen in voorbereiding om een ononderbroken overheidsdienstverlening te garanderen. Sommige ministeries hebben al een aanpak, terwijl andere net beginnen te inventariseren.
Sinds de Ministerraad het Millenniumplatform heeft ingesteld, is de coördinatie beter, zo meent de overheid. Begin deze zomer is afgesproken dat iedere minister de problematiek aanpakt voor zijn eigen organisatie en de zelfstandige bestuursorganen daaromheen. Verder neemt hij de nodige actie richting organisaties die een maatschappelijke functie vervullen op zijn beleidsterrein.
De Belastingdienst is al in 1995 begonnen met haar aanpak. Aanpassing is nodig voor ongeveer 60 procent van de systemen, zowel de financiële als die voor de andere processen. Het probleem is nu in kaart gebracht en de eerste aanpassingen zijn verricht. Voor 1 januari 1999 moeten de noodzakelijke aanpassingen zijn uitgevoerd.
Het kerndepartement van Financiën inventariseert momenteel alle systemen die problemen kunnen ondervinden met 2000 en de euro. Per object worden de kwetsbaarheid en de mate waarin het bedrijfsbelang ervan afhangt aangegeven. Dat dient als basis voor een plan van aanpak.
Vrom werkt sinds vorig jaar aan de bewustwording. Ook vindt een inventarisatie plaats van de objecten waar moeilijkheden kunnen optreden. Volgend jaar start het echte aanpassen. Plan is dan pakketleveranciers om harde garanties te vragen. Het ministerie denkt de problematiek voor eind volgend jaar op te lossen en wil in 1999 onverwachte tegenvallers opvangen. Dan valt ook te onderzoeken of de koppelingen met andere ministeries en derden functioneren.
Staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) kondigt aan dat in 1998 alle maatschappelijke organisaties op zijn gebied, zoals huurcommissies en het kadaster, worden gewezen op het probleem.
Defensie werkt al aan de overgang van geautomatiseerde systemen naar 2000. Begin vorig jaar is een eerste inventarisatie gemaakt. Sindsdien zijn informatiesystemen aangepast en worden voorbereidingen getroffen voor tijdige aanpassing of vervanging.
Economische Zaken heeft een projectorganisatie opgezet. Elke dienst is verantwoordelijk voor zijn eigen risico-objecten en kent een eigen opdrachtgever en projectleider. De projectleiders rapporteren aan hun eigen opdrachtgever en aan de EZ-millennium-coördinator. Alle publieke bestuursorganen zijn aangeschreven. EZ heeft alle organisaties die beleidsmatig onder haar invloedssfeer vallen gevraagd hoe ver ze met de oplossing zijn en zal regelmatig om aanvullende rapportages vragen.
Minister Sorgdrager (Justitie) heeft medio vorig jaar een inventarisatie laten maken. Openlijk wordt toegegeven dat de ambtelijke top van dit departement het vraagstuk aanvankelijk heeft onderschat; men dacht dat het Justitie niet zou raken. De minister laat nu haar plaatsvervangend secretaris-generaal de zaak coördineren.
Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) verwacht nog dit jaar een goed beeld te krijgen bij de onderdelen van haar ministerie. Verder zal ze de openbaar-vervoersbedrijven wijzen op de gevaren van niet tijdig en effectief ingrijpen.
Ook Sociale Zaken en Werkgelegenheid inventariseert nog. Pas begin volgend jaar is te bekijken of systemen gerenoveerd of vervangen moeten worden. De gemeenten moeten het zelf oplossen, maar Sociale Zaken houdt een oogje in het zeil.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.