Vlotte start ict in lerarenopleidingen

De invoering van informatie- en communicatietechnologie (ict) binnen de lerarenopleidingen heeft een vliegende start doorgemaakt. Minister Ritzen constateert dat verheugd in de nieuwe Onderwijs-begroting. De hogescholen werken intensief samen aan het inpassen van ict in het landelijk curriculum van de lerarenopleidingen.

Hogescholen kunnen voor projecten op IT-gebied putten uit het studeerbaarheidsfonds, waar ze veel gebruik van maken. Veel projecten zijn gericht op IT. De nadruk ligt vaak op de aanschaf van apparatuur. De inpassing van multimedia in het onderwijs zelf krijgt vooralsnog minder aandacht, aldus Ritzen. De lerarenopleidingen worden grondig gemoderniseerd om een voorbeeld te kunnen zijn voor andere scholen.
De minister heeft als eerste stap voor de investering in ict in totaal 178 miljoen gulden extra uitgetrokken, 78 miljoen voor dit jaar en honderd miljoen voor 1998. De nieuwe Onderwijsbegroting verschilt daarin niet van de plannen die zijn aangekondigd inInvesteren in voorsprong. In april besloot het kabinet in vier stappen de computer volledig in het onderwijs te integreren. In het basisonderwijs gaat ict integraal deel uitmaken van rekenen en taal. In het voortgezet onderwijs worden de moderne talen, inclusief Nederlands, op de nieuwe leest geschoeid. Het beleid richt zich op de hele keten: scholing van docenten, ontwikkeling van lesmateriaal en netwerken, en aanschaf van computers. Voor vervanging, exploitatie en beheer komt vanaf 1999 twintig miljoen gulden per jaar extra beschikbaar. Samen met het geld uit de vorige begroting brengt dat het beschikbare bedrag op 96 miljoen gulden per jaar in het jaar 2002.
Voor knelpunten in het WO komt er een innovatiebudget om nieuwe ontwikkelingen snel te stimuleren. Tot en met 2001 is hiervoor tien miljoen gulden per jaar beschikbaar. Het geld is bedoeld voor ondermeer verbetering van bèta- en techniekstudies, ontwikkeling van werk/leer-opleidingen en betere aansluiting van WO op vwo. Daarnaast kan het geld dienen voor het toepassen van ict. Als een werkgever een hbo-student in dienst neemt die werken en leren combineert, krijgt hij een belastingvoordeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.