Digitale Belastingdienst: Internet-aangifte

De fiscus hoopt in 1999 particulieren de mogelijkheid te bieden via Internet belastingaangifte te doen. Dat betekent een belangrijke stap in de richting van een Digitale Belastingdienst.

Voor 1998 is een Internet-aangifte voor loonbelasting en accijnzen voorzien. Ook wordt volgend jaar, naast het specifieke loket voor jongeren, de elektronische informatiedienst voor kleine en startende ondernemers operationeel. Tevens werkt de fiscus aan nieuwe mogelijkheden voor elektronische transactie.
De Internet-site van de Belastingdienst is een voorbeeld van de mogelijkheden die het Net de overheid biedt om zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaar te zijn voor informatie.
Een nadeel van de vergaande digitalisering is dat het een nieuw soort fraude mogelijk maakt. Omdat men razendsnel overal ter wereld gedurende elk uur van de dag zaken kan doen, zijn ketens van transacties mogelijk. Transacties worden vluchtiger en zijn niet meer gebonden aan territoriale grenzen.
Voordelen van digitalisering voor de fiscus zijn ondermeer de nieuwe mogelijkheden van toezicht. Te denken valt aan een intensiever gebruik van externe gegevens bij het toetsen van de juistheid van de aangifte. Een voorbeeld daarvan is het volgen van geld- en goederenstromen binnen bedrijfskolommen.
Belangrijk is ook het opbouwen van kennis door het 'veredelen' van beschikbare informatie. De fiscus kan bijvoorbeeld de opgegeven inkomsten uit een belastingaangifte vergelijken met wat in de branche gebruikelijk is. Ook zijn fraudepatronen gemakkelijker op te sporen als gebruik wordt gemaakt van eerder opgedane ervaringen. Gegevens uit databanken kunnen de fiscus helpen lieden met een verhoogd risico te identificeren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.