Mobiele communicatie bij calamiteiten

De aanleg van het landelijke radionetwerk voor mobiele communicatie voor politie, brandweer en ambulances start het vierde kwartaal van 1998. De besturen van deze drie corpsen in de regio Amsterdam/Amstelland zijn bereid om als startregio te fungeren.

Dit meldt minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) in zijn nieuwe begroting. Volgens de planning vindt de uitbesteding begin volgend jaar plaats. Dit project behoort tot de voornaamste infrastructurele automatiseringsprojecten die in deze kabinetsperiode starten. Het gaat om de vervanging van de radionetwerken (C-2000) en de bouw van een geïntegreerd meldkamersysteem (gms).
Het netwerk moet eerst uitgebreid in de praktijk worden getest. Die testfase moet duidelijkheid brengen wat betreft de technische werking en de bruikbaarheid voor de medewerkers van de drie corpsen. Bij de beoordeling telt ondermeer de bereikbaarheid op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals metrobuizen, tunnels en gebieden met dichte bebouwing. Een ander belangrijk punt is de mogelijkheid om het politiebureau op straat te realiseren. Verder moeten de particuliere ambulancediensten het systeem aanvaarden.
Nadat voldoende ervaringsgegevens zijn verkregen over de technische betrouwbaarheid en de gebruiksvriendelijkheid, start vanaf het jaar 2000 de landelijke uitbouw van dit netwerk. Het gms-systeem is inmiddels opgeleverd door de leverancier. Eind juli is de acceptatietest afgerond. Daarna wordt het beproefd in vier regio's. Daarnaast test men de koppelingen met andere meldkamersystemen, zoals telefonie, openbare meldsystemen, personen-alarmering en geografische informatie. Deze worden via een 'stekker' aan gms gekoppeld.
Als alles goed gaat, krijgt het Instituut informatie- en communicatietechnologie politie (ITO), onderdeel van het korps Landelijke Politie Diensten, het systeem in beheer. De verwachting is dat in 2000 ongeveer driekwart van de huidige meldkamers in Nederland het systeem gebruikt.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.