Integraal automatiseren geen succes

Hoge verwachtingen ten spijt, heeft een integrale aanpak van automatiseringsprojecten weinig opgeleverd. Dit concludeert onderzoeker Mark van Bijsterveld in zijn proefschrift 'Integraal automatiseren: de kloof tussen retoriek en praktijk'.

Van Bijsterveld, inmiddels werkzaam bij Bakkenist Management Consultants, hoopt hierop volgende week te promoveren aan de Nijmegen Business School.
Een decennium geleden had iedereen de mond vol van integraal automatiseren. Het verloop en de resultaten van automatiseringsprojecten vielen vaak vies tegen. Dit kwam vooral, zo meende men, door het te sterk benadrukken van de techniek en het negeren van organisatorische en sociale aspecten. Een integrale aanpak zou het wondermiddel voor de problemen zijn.
Tien jaar later constateert Van Bijsterveld dat de mooie beloftes nauwelijks zijn waargemaakt. Nog altijd vormen de beheersing van looptijd en budget bij automatiseringsprojecten een groot probleem, verloopt de communicatie tussen betrokken groepen gebrekkig, is de organisatorische inbedding onvoldoende en bestaat er bij individuen grote weerstand tegen veranderingen. Volgens Van Bijsterveld is integraal automatiseren een utopie. Maar wel een die het nastreven waard blijft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.