Fenit: in begroting mist daadkracht

De Federatie Nederlandse IT-industrie (Fenit) betreurt de geringe daadkracht die het kabinet tentoonspreidt op gebied van informatietechnologie. In een reactie op de nieuwe begroting voor 1998 spreekt de Fenit haar afkeuring uit over het ontbreken van nieuwe stimulansen. Dit geldt met name voor de elektronische snelweg.

Diverse ministers hadden daar aan het begin van deze kabinetsperiode de mond vol van. De vooruitgang op dit gebied is echter beperkt. Stimulering van overheidswege is er nauwelijks, terwijl het Nederlandse bedrijfsleven afwacht. De plannen die zijn gemaakt door twee werkgroepen onder leiding van oud-ING bankier Scherpenhuijsen Rom zitten op dood spoor. Fenit-directeur Sylvia Roelofs vindt dat het kabinet blijft steken in goede bedoelingen.
Hetzelfde gebeurt met de technische studies. De betrokken bewindslieden signaleren een gebrek aan belangstelling voor exacte wetenschappen, maar doen er vervolgens weinig aan. Ook daar mist Roelofs de vertaling naar beleid. Als dit kabinet echt vindt dat informatie- en communicatietechnologie één van de motoren achter de Nederlandse economie is, moet het dat als integraal beleid presenteren.
Roelofs wijst erop dat complexe problemen als deze een geïntegreerde aanpak behoeven waar meerdere ministeries hun verantwoordelijkheid bij nemen. Daarbij is een totaalvisie nodig.
Iets positiefs zit er wel in de nieuwe begroting. De ongeveer honderdduizend telewerkers kunnen in aanmerking komen voor een fiscaal voordeeltje. Hun werkgever mag in een periode van vijf jaar een onbelaste vergoeding van vierduizend gulden geven voor het inrichten van een werkplek thuis. Het flexibel werken en teleleren krijgen hierdoor een stimulans.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-09-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.